top of page
  • Writer's pictureLada

Hořčík - formy hořčíku – využitelnost pro tělo


Hořčík neboli Magnesium (Mg) je nejdůležitějším a zároveň nejdeficitnějším minerálem současnosti. Je obsažen ve všech tkáních a účastní se více než 300 biochemických reakcí v našem těle, včetně proteinové syntézy, produkce energie a testosteronu, inzulínové senzitivity, absorpce vápníku, regulace sympatiku, krevního tlaku, stresu, příznaků úzkosti, metabolismu kostních minerálů, kardiovaskulární regulace a syntézy a aktivace vitaminu D. Má vliv na funkci nervů a svalů.

 

Závisí na něm doslova všechny tělesné systémy. Až 68% populace může trpět nedostatkem hořčíku a z toho mohou pramenit některé negativní symptomy nedostatku hořčíku, jako jsou křeče, úzkost, nedostatek energie, špatný spánek, nervozita nebo zhoršené funkce mozku či srdce. Dlouhodobý nedostatek magnesia je spojen s řadou velice vážných onemocnění, jako je osteoporóza, chronický únavový syndrom, anémie, deprese, včetně s tréninkem spojeného syndromu přetrénování.

 

Pro nejlepší vstřebávání hořčíku jej užívejte před jídlem. Hořčík se skvěle kombinuje s vitamíny skupiny B, konkrétně vitamínem B6, ale dobře poslouží i B-komplex.

 

Pro lidi s nízkým příjmem hořčíku z potravin jsou doplňky hořčíku vhodným způsobem, jak uspokojit potřeby hořčíku.

 

Existuje několik forem hořčíku, z nichž některé mohou být lepší volbou pro léčbu určitých příznaků a zdravotních stavů než jiné.

 

Následující přehled rozebírá nejběžnější formy hořčíku z hlediska jejich výhod a nevýhod.

 

Oxid hořečnatý je jednou z nejběžnějších forem hořčíku, které se nacházejí v doplňcích stravy. I když se ukázalo, že je užitečný pro určité stavy, jako jsou bolesti hlavy a zácpa, je méně biologicky dostupný než jiné formy hořčíku a může způsobit vedlejší účinky, jako je průjem. 

 

Citrát hořečnatý je oblíbená forma hořčíku s vysokou biologickou dostupností. Je méně pravděpodobné, že způsobí gastrointestinální vedlejší účinky než oxid hořečnatý a může nabídnout několik zdravotních výhod, jako je zlepšení vysokého krevního tlaku a hladiny cukru v krvi.

 

Glycinát hořečnatý je vysoce biologicky dostupná forma hořčíku, která je dobře tolerována a je nepravděpodobné, že by způsobovala gastrointestinální vedlejší účinky, pokud se užívá v normálních dávkách. Glycinát hořečnatý může být dobrou volbou pro lidi s duševním onemocněním, jako je deprese. 

 

Acetyltaurát hořečnatý se rychle vstřebává v těle a účinně zvyšuje hladinu hořčíku v mozkové tkáni. Může nabídnout neuroprotektivní a anti-úzkostné výhody.

 

Síran hořečnatý je běžná forma hořčíku používaná v doplňcích stravy. I když je méně biologicky dostupný než jiné formy hořčíku, jako je citrát hořečnatý, je účinný při léčbě nízkých hladin hořčíku, zácpy a několika dalších zdravotních stavů.

 

L-threonát hořečnatý je chelátovou sloučeninou hořčíku a kyseliny treonové, která je metabolitem vitamínu C. Je to jediná forma hořčíku, která se dokáže dostat přes hematoencefalickou bariéru do mozku. Má vyšší míru vstřebávání ve srovnání s chloridem, citrátem, glycinátem a glukonátem hořečnatým. Je to nejlépe využitelná forma hořčíku, neboť se dostane do všech tkání, ale zároveň se jako jediný hořčík dostává do mozkových buněk, kde okamžitě navyšuje hladinu hořčíku.

 

Glukonát hořečnatý: Glukonát hořečnatý je hořečnatá sůl organické sloučeniny zvané kyselina glukonová. Stejně jako oxid hořečnatý má glukonát hořečnatý projímavé účinky. Je to proto, že hořečnaté soli mají osmotickou aktivitu, což znamená, že neabsorbované soli přitahují vodu do střeva a tlustého střeva a stimulují pohyby žaludku, což může způsobit gastrointestinální vedlejší účinky. Glukonát hořečnatý se používá ke zvýšení nízké hladiny hořčíku a běžně se vyskytuje v doplňcích stravy.

 

Malát hořečnatý: Malát hořečnatý je forma hořčíku vytvořená kombinací hořčíku s kyselinou jablečnou, což je sloučenina přirozeně se vyskytující v ovoci a zelenině. Malát hořečnatý má vysokou vstřebatelnost a některé výzkumy naznačují, že by mohl mít u některých populací, jako jsou lidé s fibromyalgií, vlastnosti zmírňující bolest.

 

Chlorid hořečnatý: Chlorid hořečnatý je tělem absorbován účinněji ve srovnání s oxidem hořečnatým a síranem hořečnatým. Stejně jako ostatní soli hořčíku je u chloridu hořečnatého pravděpodobnější, že způsobí gastrointestinální vedlejší účinky ve srovnání s jinými formami, jako je glycinát hořečnatý. Doplňky chloridu hořečnatého mohou být přínosem pro osoby s poruchami duševního zdraví, včetně deprese.

 

Orotát hořečnatý: Orotát hořečnatý je hořečnatá sůl kyseliny orotové. Studie ukazují, že tato forma hořčíku může pomoci zlepšit a chránit zdraví srdce snížením krevního tlaku a prevencí a léčbou srdečních arytmií. Může také zlepšit funkci nervového systému. A co víc, je méně pravděpodobné, že způsobí gastrointestinální vedlejší účinky než hořečnaté soli, jako je oxid hořečnatý.

 

 

Lada


🍀  Lidové shromáždění živých lidí Bohemia:  https://www.novabohemia.cz/

🍀  Email:  bohemia@novabohemia.cz

🍀  Stáhněte si aplikaci UNC:  https://www.mobileapp.app/to/yXWV8Nr?ref=cl

 

5 views0 comments

Comments


bottom of page