top of page
  • Writer's pictureLada

Jasan ztepilý – přínosy v lidovém léčitelství


Jasan ztepilý (Fraxinus excelsior) je statný strom, který může dorůstat do výšky úctyhodných 40 metrů, průměr kmene se pohybuje mezi 1 – 1,5 metru a jeho krásnou korunu nelze v krajině přehlédnout. Během dubna a května rozkvétá tento strom nenápadnými světle zelenými květy. Specifické je zejména to, že jasanové listy na podzim nemění barvu a opadávají zelené. Setkat se s ním můžeme v parcích a zahradách. Vyskytuje se převážně v Evropě. V podstatě všemi starými evropskými civilizacemi byl považován za posvátný.

 

Jeho potenciál je využíván v lidovém léčitelství, důležitý je také pro nábytkářský průmysl a sportovní průmysl. Jasan se dobře opracovává, soustruží i leští. Dřevo je pevné, tvrdé, odolné a pružné. Jasan patří společně s dubem a bukem dokonce mezi nejtvrdší tuzemské dřeviny. Z našich dřevin je jasanové dřevo nejpružnější. Používá se proto na výrobu lyží, saní, topůrek či madel a dodnes se z něho zhotovuje tělocvičné nářadí.

 

Využití v léčitelství

 

Jasan ztepilý má pro lidský organismus celou řadu zdravotních benefitů. Pomoci nám může v případě, že trpíme cukrovkou druhého typu. Je v tomto směru dokonce tak účinný, že pacienti trpící diabetem mohou po čase snížit množství užívaných léků. 

 

Jasan ztepilý má své využití také při snižování vysoké hladiny cholesterolu. Poradit si dokáže s vysokou teplotou, horečnatými stavy a všemožnými střevními parazity. 

 

V případě, že vás dlouhodobě trápí zácpa, vám také pomůže jasan ztepilý. Má mírně projímavé účinky, které v případě špatné průchodnosti střev skutečně pomohou. 

 

Majestátní strom ale můžete využít také v případě, že vás trápí časté záněty močových cest. Díky svým močopudným účinkům je v tomto případě skvělým pomocníkem.

 

Jedinečný je jasan ztepilý také jako přírodní lék na artrózu, artritidu i dnu. Zde by se dalo říci, že je skutečným zázrakem. Důvodem je jeho schopnost rozpouštět usazené krystalky kyseliny močové a tím těmto komplikacím zabránit. Celkově lze říci, že nám tento běžný český strom pomůže s léčbou jakýchkoliv zánětů. 

 

Mistrem je však především v léčbě zánětů kloubů. Pokud trpíte na revma či revmatické bolesti kloubů, jasan ztepilý vám pomůže. Nápomocný pak bude také v případě, že potřebujete povzbudit obranyschopnost organismu nebo posílit imunitní systém.

 

Reguluje také správnou činnost sleziny a své uplatnění najde také při léčbě deprese. 

 

Které části stromu v léčitelství používáme


Mladé jasanové větvičky se sbírají brzy na jaře. Je třeba nastříhat asi pěticentimetrové koncové výhonky a oloupat z nich kůru. 2 čajové lžičky kůry se zalijí 1 šálkem vody a 10 minut se povaří. Pak odvar scedíme a čaj je hotový.

 

Můžeme použít i mladé lístky. Listy se sbírají v létě a po usušení z nich připravujeme čaj -

dáme 1 čajovou lžičku na šálek vroucí vody, necháme 5 minut louhovat a scedíme. Čaj se doporučuje při horečkách, ale ne ve větším množství než jeden šálek denně.

 

Další možností na přípravu čaje je použití semen. Budete potřebovat 2 čajové lžičky nadrobno nasekaných semen, které zalijte 250 mililitry vody, chvilku povaříte a necháte mírně vychladnout. Pijete až 3krát denně.

 

 

Lada

 

🍀  Lidové shromáždění živých lidí Bohemia:  https://www.novabohemia.cz/

🍀  Email:  bohemia@novabohemia.cz

🍀  Stáhněte si aplikaci UNC:  https://www.mobileapp.app/to/yXWV8Nr?ref=cl

6 views0 comments

Kommentit


bottom of page