top of page
  • Writer's picturevezuel8

Kvantová dúha - neexistuje „jeden svet“, ale toľko svetov, koľko pozorovateľov.

Vzhľad dúhy je tvorený interakciou dažďových kvapiek, slnečného svetla a nášho vedomia. Dúha sama o sebe zo svojej vlastnej strany pred pozorovaním v našom vesmíre neexistuje.


To znamená, že neexistuje žiadna vnútorná, nezávislá, objektívna dúha, ktorá by existovala oddelene od pozorujúceho vedomia. Ak by to bola funkcia nášho pozorovania, ak by to nikto nepozoroval, neexistovala by žiadna dúha.


Niekde tam vo vesmíre neexistuje žiadna fyzická dúha; dúhu je možné nájsť iba vo vnútri a nie oddelene od samotnej mysle, ktorá ju pozoruje. Náš fyzický vesmír je v tomto ohľade podobný dúhe.

 

Rovnako ako o dúhe nemožno povedať, že existuje až do okamihu, keď je pozorovaná, nemožno povedať, že existujú kvantové entity až do okamihu pozorovania; akt pozorovania je skutočne kreatívny.


Kvantové entity, ktoré tvoria to, čo sa zdá byť pevnou hmotou nie sú o nič viac podobné veci, ktorú nazývame strom, alebo kvapky dažďa ako vec, ktorú nazývame dúha. Tak ako je dúha výsledkom medzi kvapkami dažďa a naším vedomím, strom je výsledkom interakcie medzi kvantovými entitami, ktoré ju tvoria a nami. To znamená, že v prípade zdanlivo pevného, ​​trojrozmerného sveta existuje jedna nevyhnutná zložka: pozorujúce vedomie. Toto nie je nejaká šialená teória blázna z New Age, ale jednoducho logický výsledok sledovania poznatkov o tom, čo nám kvantová fyzika odhaľuje o povahe vesmíru, v ktorom žijeme.


 

Ak viac ako jedna osoba vidí dúhu, existuje nepreskúmaný predpoklad, že to znamená, že dúha je „naozaj tam“, t. j. že existuje objektívne existujúca dúha, ktorú všetci vidia. Ak však niekoľko pozorovateľov vidí to, čo sa zdá byť jednou a tou istou dúhou, nie je správne povedať, že vidia rovnakú dúhu. Pre každého pozorovateľa sa dúha objaví na inom mieste – v skutočnosti, keď ktokoľvek z nás vidí dúhu, každé z našich očí vidí trochu inú dúhu.


Vo veľmi skutočnom zmysle je toľko dúh, koľko je pozorovateľov a každý pozorovateľ vidí svoju vlastnú súkromnú dúhu. Je to, ako keby existovala nekonečná superpozícia dúh existujúcich v stave potenciálu, pričom každá z nich obýva virtuálny svet až do okamihu, keď je pozorovaná.

 

Podobne ako neexistuje jedna „objektívna“ dúha, ktorá by existovala ako „objekt ako taký“, kvantová fyzika zistila, že neexistuje žiadny invariantný spôsob, akým vesmír „naozaj je“. Pre každého človeka existuje iný vesmír, ktorý je výsledkom vzájomnej účasti medzi ním a makrokozmom a poľom, ktoré je medzi nimi.


Neexistuje jediná realita, ktorú by pozorovatelia zdieľali. Neexistuje „jeden svet“, ale toľko svetov, koľko pozorovateľov.

 

Ak sa teda realita líši od človeka k človeku, môžeme hovoriť o realite v jednotnom čísle, alebo by sme naozaj nemali hovoriť o množnom čísle? A ak existujú pluralitné reality, sú niektoré pravdivejšie a skutočnejšie ako iné? Sú niektorí z nás „v kontakte“ s realitou viac ako iní?


Je ľahké predpokladať, že rozdiely medzi ľudskými svetmi sú spôsobené výlučne subjektivitou rôznych ľudských pohľadov, t. j. že ľudia len inak interpretujú jeden, objektívne existujúci svet.

 

Myšlienka, že existuje objektívne existujúci svet, ktorý všetci zdieľame, je chybný predpoklad, ktorý vytvára zdanlivo neriešiteľné paradoxy, ktoré hýbu svetom kvantovej fyziky. Tento stav vecí ma núti premýšľať o tom, koľko konfliktov vo svete veľkých aj malých je výsledkom sporov ľudí o myšlienke, že ich verzia reality je tá správna, hoci v skutočnosti žiadna „pravdivá“ neexistuje. Naše individuálne skúsenosti sú od seba také odlišné, že svet pozostáva z niekoľkých miliárd ľudí a niekoľkých miliárd svetov.


Ak skutočne existuje niekoľko pluralitných realít, problémy vznikajú v dôsledku zlyhania komunikácie medzi rôznymi realitami a to dáva rôzne konflikty v našom svete do nového kontextu.


Možno namiesto toho, aby sme medzi sebou bojovali, aby sme sa rozhodli kto vlastní skutočnú realitu, môžeme sa naučiť stavať mosty, aby sme spojili množstvo realít.


VEZUEL

Spojte sa so mnou

💜 Môj MEME kanál na Telegrame: https://t.me/lightloveenergy  

🌟Napíšte mi: vezuel@protonmail.com✨

✨Stiahnite si do mobilu aplikáciu UNC na cesty https://www.mobileapp.app/to/yXWV8Nr?ref=cl

83 views0 comments

Comentários


bottom of page