top of page
  • Writer's pictureLada

Nevědomí a mozkové vlny Alfa

Podle C. G. Junga (švýcarský lékař a psychoterapeut, zakladatel analytické psychologie), se lidská psyché skládá ze dvou navzájem se doplňujících sfér: vědomí a nevědomí. Vědomí představuje pouze její malou část. Pokud chcete docílit skutečných změn ve svém životě, je potřeba se umět „domluvit“ s nevědomím a naladit se na mozkové vlny Alfa.


„Určitě víte, jak snadné je rozhodnout se vědomě pro změnu, ale jak těžké je ji docílit. K uskutečňování změn je výhodné zapojit co největší část naší psyché – tedy i nevědomí, aby začalo spolupracovat a podporovalo nás.“


  1. V Alfa stavu získáváte přístup do svého nevědomí.

  2. V nevědomí jsou ukryty Vaše obrovské vnitřní zdroje pro řešení problémů, nacházení nových nápadů a cest.

  3. Můžete zde snadněji měnit nepotřebné myšlenkové vzorce a vytvářet si novou realitu.

  4. Můžete přijít na řešení nejrůznějších situací, protože nevědomí samo spouští obrazy. Zapojují se obě mozkové hemisféry, vznikají představy a aktivuje se vizuální myšlení.

  5. Nevědomí podporuje vznik návyků a pomáhá Vám naplňovat Vaše osobní a pracovní cíle.

  6. V Alfě dochází k regeneraci organismu, odbourávání stresu a úzkostí.


Jak se dostat do hladiny Alfa?

Běžně sami od sebe jste v Alfě:

  • pokud váš mozek „zpomalí“,

  • v této hladině se nacházíte nejčastěji těsně před usnutím, při probouzení, odpočinku nebo když se díváte do prázdna (do blba).

 

Alfu si můžete záměrně navodit:

  • např. meditací, relaxací, nebo praxí všímavosti. Potom můžete účinně používat mnoho mentálních technik, např. imaginaci, vizualizaci, programování mozku, autohypnózu, kontrolu bolesti. Techniky slouží k ovládání myšlenek, emocí, tělesných reakcí a chování.


Co dělat, když dosáhnete alfa hladiny?


Jak dlouho zůstanete ve stavu alfa a co na této úrovni uděláte, je jen na vás. Hladinu alfa můžete použít k tomu, abyste se zbavili některých svých špatných návyků a vytvořili v sobě nové změny nebo zvýšili svou sílu k dosažení svých snů.

Návrh, když jste na úrovni alfa, představte si svůj cíl, sen nebo nové přesvědčení, které chcete mít. Pokud si svou touhu vizualizujete pomocí více detailů a emocí, dosáhnete ještě lepších a rychlejších výsledků. Při představování používejte pozitivní afirmace. Mějte na paměti, že své kladné věty budete opakovat nepřetržitě bez jakékoli pauzy. Vaše věty by měly být pozitivní a přítomné.


9 výhod alfa stavu mysli


Alfa stav mysli může nabídnout několik výhod.

1. Budete kreativnější

Jakmile jste v uvolněném stavu mysli, vaše myšlenky plynou volněji a vaše mysl je otevřená novým nápadům. Díky tomu k vám přijdou kreativnější nápady.

 

2. Budete se cítit vitálnější

Když jsou vaše tělo a mysl v tomto uvolněném stavu, zvýšíte svou celkovou vitalitu. Dovolíte svým svalům relaxovat, snížíte napětí a podpoříte pocit klidu. To zase přispívá k celkovému pocitu vitality. Dosažení tohoto stavu relaxace prospívá vaší mysli i tělu.

 

3. Vaše schopnost vizualizace se zlepší

S jasnou myslí se vaše schopnost živě si představovat své sny stává mnohem silnější. Využijte toho.

 

4. Zvyšujete koherenci mezi vaším srdcem a mozkem

Dosažení stavu alfa může zvýšit synchronizaci mezi srdečním rytmem a vašimi kognitivními procesy. Tato synchronizace podporuje hlubší pocit rovnováhy a harmonie ve vašem těle.

 

5. Zvyšujete své pozitivní vibrace

Vstupem do stavu alfa a zklidněním svého těla a mysli si také přirozeně zvednete náladu a posunete svou vibraci na vyšší, pozitivnější frekvenci.

 

6. Zlepšíte léčebné procesy těla

Alfa stav mysli je spojen se zlepšenými léčebnými procesy. Je to proto, že když jste v tomto stavu, přirozené léčebné mechanismy vašeho těla mají tendenci fungovat efektivněji. Uvolněný stav umožňuje vašemu tělu soustředit se na regeneraci.

 

7. Zlepšíte kvalitu spánku

Použití jedné z výše uvedených technik, může výrazně zlepšit kvalitu vašeho spánku. To proto, že pomáhá zklidnit vaši mysl a uvolnit vaše tělo, takže je snazší usnout (a budete lépe spát celou noc).

 

8. Vaše schopnost přijímat nové informace se zlepší

Ve stavu alfa se vaše mysl stává vnímavější k učení. Je to něco jako rozcvička pro váš mozek, který ho připraví na efektivnější vstřebávání a zapamatování nových informací. To znamená, že pak můžete lépe uchopit a pamatovat si nová fakta, koncepty nebo myšlenky, se kterými se setkáte.

 

9. Zlepšíte si paměť

Hladina alfa zlepšuje vaši schopnost vybavovat si věci a obecně zlepšuje vaši paměť.

 

Výhody alfa stavu mysli se mohou lišit od člověka k člověku. Můžete u sebe zaznamenat některé, ale i všechny tyto výhody, v závislosti na tom, jak pravidelně praktikujete udržování tohoto zvláštního stavu mysli.


 

Lada

54 views0 comments

Commentaires


bottom of page